Op 5-jarige leeftijd was Xander Wassenaar zeer geïnteresseerd in en geïnspireerd door het vioolconcert van Mendelssohn. Hij luisterde samen met zijn moeder urenlang naar allerlei viooluitvoeringen en hij was ervan overtuigd dat hij viool zou gaan spelen. Geboren in een muzikale familie was zelf muziek maken voor Xander heel natuurlijk. En ook al werd er thuis voornamelijk piano gespeeld, de viool was toch zijn echte passie. Hij begon met kleuterviool op de nieuwe veste in Breda. Hier werd al snel duidelijk dat hij meer getalenteerd was dan de andere kinderen.

Hij ging op 8-jarige leeftijd op auditie voor de school voor jong talent in Utrecht bij Chris Duindam die gaf zowel les in Utrecht als op de school voor jong talent in Tilburg. Hij werd meteen aangenomen als jongste. Na een jaar vond Chris Duindam het beter dat hij auditie ging doen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag omdat daar meer mogelijkheden waren voor jonge kinderen. Hier werd hij aangenomen toen hij 10 jaar oud was.
Hij begon bij Kerstin Hoelen en had groepsles bij Koosje van Haeringen.

Destijds had hij ook zijn eerste grote solo-optreden bij het orkest Amor Musae. Tevens ontving hij in dat jaar op 10-jarige leeftijd de aanmoedigingsprijs van het Prinses Christina Concours. Op 15-jarige leeftijd kwam hij in de finale van het prestigieuze Britten Concours en begon hij zijn samenwerking met Theodora Geraets. Ook soleerde Xander bij ‘The Night of the Proms’ in Wagenberg. Verder heeft hij ook samen gespeeld met Gesek Astramaya, een Indonesisch orkest dat speelt als tribuut voor de Indonesische ambassade en overheid.

Momenteel zit Xander in zijn 3e jaar van de bachelor studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en heeft hij les bij violiste Lisa Jacobs. Hij heeft meerdere masterclasses gevolgd bij onder andere Ilons Sie-Dhian Ho, Darius Smolarski, Andzej Gebski, Veslina Manikova, Moshe Hammer, Joseph Puglia en Quirine Scheffers.

Het vioolspel is echter niet zijn enige passie. Na een persoonlijke ontmoeting met Jaap van Zweden was het Xander duidelijk dat dirigeren ook grote mogelijkheden kon bieden. Sinds zijn 15e is Xander ook begonnen met dirigeren bij Frans van Dun. In 2021 resulteerde dit in de oprichting van het orkest Saudade Lusa, wat hij samen met zijn partner leidde. Hier is hij vaste dirigent. Verder is hij in 2023 aangenomen bij het orkestdirectieprogramma van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij les krijgt van Ivan Meijlemans en Alex Schillings.

Een van de allergrootste doelen van Xander is om muziek een ander jasje aan te geven, en een nieuw licht te laten schijnen op wat er met muziek gedaan kan worden naast het volgen van de traditionele waarden.