Op 3-jarige leeftijd luisterde en keek de jonge Gustavo Abela vol bewondering naar een Spaans tv-programma genaamd “El Conciertazo” (Het grote concert). Vanaf dat moment wist hij dat hij professioneel violist en dirigent wilde worden.

Inmiddels studeert hij als violist aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ilona Sie Dhian Ho.

Gustavo voltooide zijn bachelor aan ESMUC in Barcelona bij Raquel Castro en werd cum laude beoordeeld voor zijn afstudeeronderzoek naar Mozarts notatie van staccato. Hij volgde masterclasses bij onder meer Vera Martínez, Tanja Becker-Bender, Cecilia Bercovich en Reka Szilvay.Gustavo is lid van verschillende jonge Spaanse, Catalaanse en Andalusische orkesten: JONDE, JONC en OJA. Bij het laatste was hij concertmeester voor verschillende projecten.

Vorig jaar speelde hij als academicus bij het Mahler Chamber Orchestra (MCO), waar hij Bruckners Tweede symfonie speelde met Philippe Herreweghe in Duitsland.

Sinds 2021 speelt hij ook regelmatig met een professioneel orkest in Extremadura, Spanje (OEX) en sinds 2023 bij het Residentieorkest.

Daarnaast speelde hij de afgelopen twee jaar hij regelmatig kamermuziek met pianist Iñaki Gezala en cellist Mario Morueta in het duo/trio Seneka, onder begeleiding van leraar en pianist Kennedy Moretti. Ze hebben concerten gegeven in Málaga, Barcelona en Baskenland. In de zomer van 2022 werd het “Duo Seneka” door ESMUC uitgenodigd om deel te nemen aan het Klassieke Muziekfestival van Vilagarcía de Arousa in Galicië, Spanje.

Sinds kort is Gustavo zich ook als dirigent aan het bekwamen. Hij dirigeerde het Jeugdorkest van Málaga en het orkest van het Manuel Carra Conservatorium in een multidisciplinair project genaamd “Más allá de Queen” (Meer dan koningin) in 2018. Hij volgde masterclasses van Miguel Romea.


Hiernaast is Gustavo zeer geïnteresseerd in nieuwe manieren om muziek te over te brengen en te communiceren, zowel op het podium als daarnaast.